GALATHEA 3 EKSPEDITIONEN Rejsebrev 2


Vi har ligget og sejlet frem og tilbage i snegletempo hele dagen for at lave seismiske opmålinger. Nå men her er endnu en omgang sømandshistorier fra Nordatlanten.

 

Tvunget til at sove med høreværn

Ja det lyder sjovt, men det er det fandeme ikke! Kollegaen jeg deler lukaf med, snorker så højt at man skal opleve det for at tro det. Og der gør jeg såmænd hver eneste nat! Få dage før afgang fortalte han mig at soveværelset hjemme i privaten var ”no go area” om natten, for konen kan ganske enkelt ikke sove, når kværnen går i gang. Jeg fik derfor virkelig travl med at tømme lagerbeholdningen for ørepropper hos både Sct. Stefans Apotek og Matas, begge beliggende på Nørrebros Runddel. Men tror I det er nok? Nej! Derefter forsøgte jeg med nogle virkelig hardcore af slagsen: Svømmeørepropper i plastik. De er virkelig effektive, men bare ikke overfor min værelseskammerats natlige lyde! En af nætterne prøvede jeg derfor forgæves at vække manden, men det var umuligt for når man nu ikke vågner af sin egen snorken… Til sidst var jeg så desperat at jeg løb ned til maskinrumsgangen og neglede et høreværn, I ved de der kæmpe hørebøffer som får en til at se håbløst tåbelig ud (heldigvis har ingen taget et billede af mig i sengen!). Nå men tror I at det hjalp? NEEEJ!!!! Jeg måtte kombinere høreværnene med mine vandtætte ørepropper!!!! Og selv med dette udstyrshelvede kan jeg stadig høre ham! Nu er mine øregange hudløse, ja det gør fandeme ondt, og så skal jeg da lige hilse og sige at det er skide svært at sove på siden med hørebøffer på ørene!!!Det er nu efter mange søvnløse nætter lykkedes mig at udvikle en teknik som kræver stor præcision mht. placering af henholdsvis pude på den ene side af høreværnet og dyne på den anden. Men hvis jeg ikke ligger helt HELT stille, smutter støtten. Så nu udvandrer jeg til et andet lukaf, gør jeg fandeme, selvom det burde være ham som blev lukket ned i det dybeste af maskinrummet om natten!!!

 

Adgang forbudt for folk med sølvplumper!

Oppe på det såkaldte soldæk og i bagbord side holder Britt Tang Sørensen til i ”luftcontaineren”. Hun indsamler nemlig data vedr. kviksølv i atmosfæren og i dag var det Britt’s tur til at holde foredrag nede i hangaren. Det er en fast begivenhed hver aften at en af forskerne fortæller om sit projekt, og det er virkelig spændende at høre på nogle af landets fremmeste videnskabsfolk, på trods af at det til tider kan være svært at forstå detaljerne i fremlæggelsen. Den sidste uges tid har jeg derfor prøvet at undgå arbejdsopgaver i det tidsrum. Nå men Britt formidlede nogle chokerende facts: Der udledes 2.500 tons kviksølv til atmosfæren om året og heraf havner godt 1.000 tons i arktis og antarktis! Årsagen er at ionerne fra salten i den frosne havis så at sige ”tiltrækker” kviksølven og derfor har pattedyrene i bl.a. Grønland en uhyggelig høj koncentration af dette stof. Og det går videre i fødekæden til mennesker og gør at den almindelige grønlænder har en mængde af kviksølv i kroppen som overstiger grænseværdierne adskillige gange!

Jeg har været inde at se hendes lille container som er propfyldt med udstyr fra loft til gulv der er så følsomt at hun faktisk ikke må lukke gæster ind uden at have lukket gabet op på dem og inspiceret om de har ”sølvplumper” i tænderne, for de indeholder jo kviksølv! I det hele taget er der mange restriktioner i den såkaldte ”forskerby” på agterdækket: I en af containerne må man fx ikke gå ind, hvis man har spist lakrids!

 

Lokumsforskning

Det var lige før at forskerne gik i demonstration ned igennem forskerbyen her den anden dag. De var dødtrætte af journalisterne ombord, specielt een enkelt af slagsen fra en avis som jeg ikke vil nævne ved navn, men som huser journalister der alle taler med fed vestdansk accent… Denne journalist havde gjort sig grundigt upopulær blandt videnskabsfolkene ved at kalde forskningen ombord for ”lokumsforskning”, vores togtleder Minik for en forvokset ”playmobilfigur” og de førnævnte foredrag for ”højpandede”. Dette ledte til at et nyt kuld fra førnævnte avis følte sig frosset ude. Bedre blev det ikke af at journalisten fra Politiken, som jeg klipper videodagbøger for, havde lavet et indslag om toiletforholdene ombord, hvilket forskerne fandt højst upassende. Ja faktisk hænger indholdet i dette indslag sammen med den her på vædderen herostratisk berømte artikel om ”lokumsforskning”. Når videnskabsfolkene nedsænker en såkaldt CTD (vandhenter) får vi alle besked over højtalerne om at vi IKKE må gå på tønden. Det var der imidlertid nogen der havde overhørt (muligvis mig, for vi har ikke højtaler i vort klipperum) og så var vandet pludselig af en helt anden karakter end den ønskede… Derfor fik artiklen altså det famøse navn.

Forskerne synes i det hele taget at mediefolkene ombord langt hen af vejen bedriver lokumsjournalistik, fordi de især formidler historier om det der går galt og i det hele taget beskæftiger sig med historier som forskerne synes er irrelevante såsom livet ombord på Vædderen. Jeg synes at kritikken et godt stykke af vejen er relevant, og har selv taget det op på vor lille redaktion. På den anden side har videnskabsfolkene svært ved at forstå, at det er mediernes forbandede pligt at forholde sig kritiske til virkeligheden og at Galathea 3 udover forskning også er et eventyr, en opdagelsesrejse som kræver en beskrivelse af det vi oplever undervejs. Nå men jeg foreslog derfor et ”forsoningsmøde” mellem repræsentanter fra de to faggrupper, og det gik efter sigende godt, men jeg orkede nu ikke selv at deltage. Fremover er enhver sammenligning med legetøj af tysk herkomst tabu i medierummet og jeg har lovet mig selv lave knibeøvelser, hvis jeg får den mindste mistanke om at en vandhenter ligger i overfladen.

 

Følg Vædderen fra satellit

Det er syret! Prøv det!

 

Klik på http://galathea.oersted.dtu.dk/

Vælg: Følg Galathea 3 på Google Earth

Klik på: Download Google Earth

 

Herefter går du tilbage til:

http://galathea.oersted.dtu.dk/

Vælg: Følg Galathea 3 på Google Earth

Vælg: Hvor er Galathea 3

 

Mange hilsner

Kenneth

HDMS Vædderen

 

Position

66.17.477 N, 054.52.418 W

Nord for Nuuk