STÆRKESTE ISBRYDER I NORDEN


Oden er med sine fire moterer på i alt 24.500 Hk og sin ”vægt” på 13.000 ton Skandinaviens største og stærkeste isbryder. Den brænder lige så meget fuel af i timen som et gennemsnitligt parcelhus på et helt år. I alt går der 40-60 ton om dagen alt afhængig af, hvor kraftig isen er. Når Oden skal vippe fra side til side for at bryde isen, flyttes der i alt 300 ton vand fra tanke i den ene side af båden til den anden på – hold fast – 15 sekunder. 300 ton på femten sekunder!

Oden er blandt de få isbrydere i verden som tilhører den eksklusive klub kaldet ”polarklasse”. I samme klasse finder man kun en amerikansk og en canadisk isbryder. Russernes atomdrevne isbrydere er i en klasse helt for sig!

At Oden er ”polarklasse” betyder, at den er skabt til den flere meter tykke is i det Arktiske Ocean omkring Nordpolen. De to kæmpepropeller og rorene på hver 28 kvadratmeter er så stærke, at de kan klare konstante kollisioner med tonstunge isskosser på størrelse med minibusser.

Det meget specielle ved Odens design er, at den har en flad køl, i modsætning til andre isbrydere som ligner almindelige skibe med en spids stævn. Det er for at Oden kan ”kravle” op på isen og dermed bruge skibets egenvægt mere effektivt til at knuse polarisen. Lige under stævnen stikker der en såkaldt ”iskniv” frem, som kan få store isflager til at sprække mange hundrede meter foran stævnen.

For at det hele i bogstaveligste forstand skal glide lidt lettere, ”smøres” isen ved, at der spules tonsvis af vand ud gennem dysser lige over vandlinjen i stævnen. Ned til temperaturer på minus 10 grader fungerer det lidt ligesom, hvis man prøver at holde fast på en isterning som er våd på overfladen: Den smutter typisk mellem fingrene på en.

Og apropos vand: Oden afsalter mellem 18 og 20 ton vand i døgnet. Så meget bruger 72 besætningsmedlemmer!

1,4 mia. svenske kroner er prisen, hvis man overvejer at anskaffe sådan en.


Comments (1)

  1. Vibeke Antczak

    Fantastisk at Oden kan gøre det du skriver – – helt utroligt. Må være skønt at overvære – og filme. – Glæder mig til at se filmen omkring hele denne fantastiske ekspedition. Ha fortsat god tur – til vi ses. – KH Vibse

Comments are closed.