PÅ KOLLISSIONSKURS MED SVØMMENDE ISBJØRN


Det er godt nok en vild oplevelse! Skibets IT-mand, Erik Hellberg, er ved at hjælpe os med at komme på det interne netværk i vores udstyrscontainer på 4. dæk, da der sker noget vi ikke lige var forberedt på. Men først skal jeg lige fortælle, at vi her fra “kontoret” på 4. dæk har en fantastisk udsigt ud over stævnen og havet hvor de første isflager er begyndt at vise sig. En udsigt som på et krydstogtskib ville være reserveret de dyreste Præsidentiel Suites. Erik skæver på et tidspunkt tilfældigvis ud af vinduet og udbryder: “En svømmende isbjørn lige foran stævnen!”. Alle styrter ud mod bagbord og jeg løber efter med kamera, telelinse og stativ. Men da vi skyder en god fart på 10 knob, er isbjørnen allerede så langt væk, at det bliver et dårligt billede, da jeg endelig er klar. Med et still-billedkamera kan man sagtens tage billedet uden brug af stativ, men en telelinse og levende billeder funker kun, når det er på stativ. Så den svømmende isbjørn midt i “no where” føjer sig til den kilometerlange “fantastiske-skud-jeg-aldrig-fik-i-kassen”-liste.

Men jeg så det sgu med egne øjne. Og det er simpelthen utroligt at den ligger og svømmer i åbent hav med mange hundrede km til Svalbard og adskillige km til en isflage som vil kunne bære dens vægt! Med til historien hører, at vi faktisk var relativt tæt på at sejle isbjørnen over.

I dag er der sket rigtig meget, men jeg er fuldstændig kvæstet og orker ikke at skrive mere. Jeg har styrtet op og ned af trapper, løbet (vrøvl: man løber ikke på et skib) skyndt mig i raskt trav frem og tilbage fra det ene til det andet dæk med et tungt kamera, et uhandigt stativ (på et skib med snævre trapper) og en tung taske med optikker mm. Puha! Jeg kan godt nok mærke det i ryggen og i benene.

I skrivende stund er kl. 22.30 (onsdag den 1. august), men der er lige så lyst som i dagtimerne. Det kan nogle gange være lidt svært at ramme tasterne fordi isen får det hele til at ryste. Det er dog ingenting i forhold til det vi vil opleve når vi kommer frem til massiv is i morgen eller overmorgen. Da jeg var på Nordpolsekspedition med samme isbryder i 2007 (Lomrog I) kollapsede harddisken på den ene af mine laptops pga. de voldsomme rystelser.

Stort knus fra 84 grader nord


Comments (1)

  1. flemming dichmann

    Kære Kenneth . Rigtig interessant at læse din beretning – der skal nok komme en anden isbjørn der vil lade sig forvige – Kirsten i Brasilien er meget begejstret for at hun kan følge med på din blog. Pas godt på dig selv, godt at gøre nogle strækøvelser for din ryg, men det ved jeres fysioterapeut eller læge sikkert alt om. Nogle rygmanipulationer ville jo også være helt fantastisk. Store knus fra mor og far

Comments are closed.