EN VILD OPLEVELSE


Knap 7 uger med is så langt øjet rakte er slut. Det har været en fantastisk oplevelse og jeg håber at dem af jer som har fulgt med, har syntes det har været interessant.

Jeg skylder en stor tak til min gode veninde, blogeksperten Suzana Profeta, som dels fik denne blog op at køre (det kunne jeg ikke finde ud af) og dels sørgede for at de tekster jeg sendte på mail blev postet på bloggen. Jeg havde nemlig ikke selv internetadgang fra isbryderen. Og så har det været noget af et arbejde at ændre alle de mærkelige tegn som danske bogstaver mm. blev oversat til i de mails Suzana modtog fra mig. Så send en venlig tanke til Suz 🙂

 

ISEN FORSVINDER HURTIGERE END VENTET

Der er noget helt specielt ved Arktis som er svær at sætte ord på. Det er som en fremmed planet. Farvepaletten er begrænset og alligevel udfolder der sig et overvældende farvespektrum i isen når man kigger efter: Lyseblå, turkis, mørkeblå… Brune nuancer fra alger under isen som er vendt på hovedet af isbryderen. Og is er ikke bare is. Det ændrer sig i form, struktur, overflade, tykkelse, porøsitet mm fra dag til dag. Det er nærmest meditativt at opleve en ny dag – uden at der har været en nat imellem – hvor isbryderen gnaver sig stædigt igennem den is, der trods alt stadig er.

Men som iseksperten, Rasmus Tonboe, forklarede til kameraet er andelen af “flerårsis” faldet drastisk de seneste år. Flerårsis er mere robust overfor storme og smelteperioder. 1 og 2-årsis forsvinder lettere. Det giver plads til mere mørkt hav som suger mere varmer og smelter mere is. Arktis udgør en vigtig del af Jordens “kølesystem”, men klimaforandringerne i Arktis trodser selv de mest pessimistiske forudsigelser. I år er der rekord i den mindste isudbredelse siden man begyndte at måle den slags i 1979.

Og hvad kommer der så ud af alt det vi har produceret under LOMROG III-togtet?

LOMROG III I MEDIERNE

Inden nytår skal dokumentarudsendelsen på en halv time til DR om Kongerigets forsøg på at gøre krav på et kæmpe område i Arktis være færdig. Det er det projekt jeg har filmet til for Martin Breum. Lige nu er jeg i gang med research til en artikel i Illustreret Videnskab om de 5 Arktiske staters bestræbelser på at få så stor en del af Arktis som overhovedet muligt. Senere i dag skal jeg interviewe lederen af det canadiske kontinentalsokkelprojekt som bl.a. vil have nogle af de samme områder som Grønland og Danmark. Derudover skal jeg levere fotos til en artikel i Ud&Se, klippe videnskabsfilm til nettet og så har jeg mit eget dokumentarprojekt under påbegyndelse som tager udgangspunkt i LOMROG III ekspeditionen.