GALATHEA 3 EKSPEDITIONEN Rejsebrev 4


Vi har godt nok oplevet det ene ”drama” efter det andet her på Vædderen siden sidste ekspedition, men det er den slags begivenheder som ikke når ud i pressens spalter…

 

Drama på Vædderen

”Det er Chefen”, lød det myndigt og med dyb stemme den anden dag. Chefen, som kaptajnen hedder i søværnet, havde en vigtig meddelelse: ”Uanset hvor smuk den grønlandske natur er, så er vandet iskoldt og dræbende. Derfor er der ingen adgang til skibets fordæk.” En af besætningsmedlemmerne, en langt fra ukendt person i offentligheden, havde nemlig dristet sig op af nødudgangen helt ude i stævnen, for at tage billeder. Godt nok lå vi ”stille” for at tage sedimentprøver og der var ikke en bølge i miles omkreds, men da der under sejlads ikke engang er en stålwire som ”ræling” på fordækket, var det lidt vovet. Straks gik sladderen i den lille provinsby kaldet Vædderen, og alle var med på en gætter om hvem denne uheldige person var. Men jeg røber det ikke…

 

Madsenbrødrene i overlevelsesdragt live på TV2

Måske så I ”Test Nationen” i lørdags med brødrene Madsen live fra Vædderen, men hvad I ikke så – og ikke hørte – var brødrenes kommentarer før live! Men det var nok også bedst, for det var godt nok ikke småting de herrer ytrede mellem transmissionerne! I programmet fortalte TV2-værterne at de to brødre også tog testen, men det havde de sandt at sige ikke rigtig tid til for tiden gik med sjov og ballade, samt andebryst nede i cafeteriet (de meniges messe).

Vi havde fået at vide fra produktionsselskabet STV Nature & Science, som jeg arbejder for på ekspeditionen, at hvis noget gik galt teknisk, kunne vi regne med ”at blive 15-20 cm kortere”, og da vi alle 3 er af hankøn, havde jeg en ubehagelig mistanke om, hvad det var produceren hentydede til. Nå men jeg var teknisk ansvarlig for at transmissionen herfra Nuuk fungerede, så jeg overvejede at iføre mig skridtbeskytter! Nu har vi efterhånden været igennem 4-5 tests af udstyret, så jeg var nu ret fortrøstningsfuld.

Normalt holder vi forbindelse med studiekontrollen i DK via Skype, som sammen med Tv-signalet sendes over Internettet via Vædderens gyroskopophængte satellitsender i den store ”kugle” over ”istønden”. Men i går kunne vi klare kommunikationen med produceren over mobil fordi vi lå til kaj i Nuuk, så hver gang der var 2 min. til at brødrene Madsen skulle på live, blev jeg ringet op af produceren fra produktionsselskabet Studios. Studios lagde nemlig studiefaciliteter til produktionen af Test Nationen for et andet produktionsselskab, Strix Television, som oprindeligt er et svensk produktionsselskab, som er ejet af TV3, som igen er ejet af et amerikansk firma og som producerede programmet til TV2/Danmark (sådan er Tv-branchen). Nå men, hvor kom jeg fra? Jo, tredje gang vi skulle på live, kunne produceren af en eller anden grund ikke komme igennem til mig på mobilen, så pludselig hører vi producerassistenten råbe i øresneglen: ”Standby, standby, 10 sek!”. Men brødrene Madsen hørte ingenting for de havde travlt med at pjatte. Det lykkedes dag at få dem ind foran kameraet i sidste øjeblik.

 

Hvor fanden er kaptajnen!

Her i morges, grønlandsk tid kl. 8.06 skulle Chefen – som kaptajnen hedder i Søværnet – på live i TV2’s middagsnyheder.

Kl. 7.45 var han ikke kommet op, så vi lavede testgennemstillingen til TV2 med en kollega foran kameraet. Kl. 8.00 var han endnu ikke dukket op.

Kl. 8.02 spurgte producerassistenten i Odense, hvornår kaptajnen ville dukke op.

Kl. 8.04. råbte producerassistenten: ”Hvor bliver han af?!”.

Kl. 8.05 var livetransmissionen på vej ud af ”run down” som det hedder. For på nyhedsudsendelser er alt planlagt ned til mindste sekund i helt bogstavelig forstand og producerassistenten skal konstant sidde og regne på om udsendelsen er X antal sekunder for kort eller for lang for derefter at foretage de nødvendige justeringer. Det er fx derfor at rulleteksten nogle gange løber exceptionelt hurtigt over skærmen. Andre gange kan en tidsoverskridelse på fx 5 sekunder klares med at fjerne et par ord i studieværtens nedlæg efter et indslag, eller omvendt ved at lægge et par fyldord ind i manus.

Kl. 8.05.30 dukker kaptajnen så endelig op. Jeg får akkurat sat microport (mikrofon) på slipset og øresneglen placeret sjusket i øret, da studieværten uden antydningen af stress lægger over til Chefen på Vædderen. Årsagen til forsinkelsen var en misforståelse vedr. tidspunktet, men denne slags ”dramaer” er såmænd hverdagsbegivenheder indenfor Tv-branchen.

 

Forsker-kortnyt fra Galathea

Intet rejsebrev fra Galathea Ekspeditionen uden forskernyt! En af skibets smukke unge forskere har endelig fået indstillet sit apparat så det nu måler på de rigtige partikler. I godt to uger havde udstyret såmænd målt på nogle komplet ligegyldige partikler! ”Krabbe-Jan”, som vi kalder en miljøkemiker ombord, vil ikke længere have at jeg filmer ham, når han afliver krabber. Det gøres nemlig ved at hive skjoldet af dem i levende live for at kunne udtrække kropsvæske så snart krabben er død. Han bedyrer at det er den hurtigste og mest smertefrie måde at slå den slags kræ ihjel på, men en artikel om Jan fik en læser til at anmelde ham til politiet. Ja, ekspeditionen følges tæt: To af skibets officerer er af læsere blevet kritiseret for at ”forurene verdenshavene”. Pressen havde nemlig bragt billeder af dem under en golfturnering, hvor greenen var udskiftet med Nordatlanten… Som I måske har læst i pressen har forskerne også deltaget med deres andel i at ”forurene verdenshavene”, for det er efterhånden en del udstyr som pga. forskellige fejl (se evt. rejsebrev 1) er havnet på havets bund. Det fik en af vore sømænd til at bemærke, at når Vædderen kommer til Sydney, vil forskningsskibet være lænset for videnskabeligt udstyr! Og han tilføjede med fed Amageraccent: ”Men så er vi jo ligesom ”down under” for at vise gamle Dannebrog og så ka’ vi da altid sælge lidt bacon!”.

 

”Og så er der Martha på lørdag”

Lød ”Velfærdsprajningen” over højtalerne. ”Hvad er der på lørdag?”. ”Martha!”, svarede sømanden og kiggede på mig med overbærende mine. For landkrabber ved ikke at Martha er hellig, ja en veritabel institution i det Kongelige danske Søværn! For enhver sømand med respekt for sig selv kan hver en sang, hver en replik og jubler stadig når den uheldige dæksdreng vælter over sine egne ben. Der er nemlig tale om: Det Gode Skib Martha. Det er en tradition at man på hvert eneste togt med et af Søværnets skibe ser den gamle danske folkekomedie fra 1967. De fleste af søfolkene her ombord har set filmen et tocifret antal gange! Jeg måtte selvfølgelig også se den med besætningen i skibets biograf (helikopterhangaren).

 

Og sådan er der så meget landkrabber ikke forstår sig på…

Hvad hedder en grønlandsk moskusokse på ”søværnsk”? En hippieko (pga. dens hårpragt)

Hvad er Nulenergihuset? Forsvarskommandoen i Vedbæk.

Og når de ser børnefjernsyn på skibet? Ja så kigger de på radarskærmen.

Hvad er en gaki-snaki? En walkie-talkie.

Paddehattesuppe? Det er champignonsuppe.

Og Galopea? Ja, det er såmænd Galathea!

 

Nu bliver det alvor: Uvejret er på vej!

Vi stævner ud fra Nuuk med kurs mod Azorerne her i morgen mandag. Først skal vi for anden gang igennem det utrolig smukke Prins Christian Sund, hvor vi skal sejle efter et søkort som er baseret på opmålinger fra 1957! Vi har et par søopmålere med fra Farvandsvæsnet, som med state of the art udstyr laver 3D-modeller af havbunden via sonar, så bl.a. dette sunds søkort kan blive opdateret.

Ifølge Chefen, kommer vi derefter ud i en fæl omgang stormvejr. Vores gode ven, Møller, fortæller at de engang fik slået en rude ind i istønden (lige under ”kuglen”). Og den er vel at mærke 27 meter over vandlinien, og ruden er tyk som panserglas! Så slemt bliver det dog ikke denne gang, siger de…

Hidtil har vi kun fået en lille snært af det dårlige vejr, hvilket dog ikke forhindrede mig i at smage på aftensmaden hele to gange! ”Spis skumbananer!”, sagde en sømand til mig og uddybede: ”De smager nemlig også godt på vejen op”!!!!

 

Mange hilsner

 

Kenneth Sorento

HDMS Vædderen

 

Position: 64 grader 11’ 01.55” N og 51grader 40’ 52.12” V

 

 

 

 

 

Følg Vædderen fra satellit

 

Klik på http://galathea.oersted.dtu.dk/

Vælg: Følg Galathea 3 på Google Earth

Klik på: Download Google Earth

 

Herefter går du tilbage til:

http://galathea.oersted.dtu.dk/

Vælg: Følg Galathea 3 på Google Earth

Vælg: Hvor er Galathea 3