PÅ CYKEL TIL KINA – De gjorde det!


DAG 105: Den Himmelske Fredsplass, Beijing
Det har ikke vært mangel på folk som har uttrykt sin skepsis om hvorvidt ekspedisjonen kunne la seg gjennomføres. For eksempel ble både Thor og Øyvind advart av myndighetene i Russland, om at det var altfor risikabelt å ferdes i visse strøk av landet. Likevel ville gutta ta den sjansen. De trosset alle advarsler. Det mange anså som ren utopi ble realitet.
Klokka 13.15 lokal tid svingte de tre, staute, tapre og særdeles utholdende, norske gutta inn på Den Himmelske Fredsplass. Samlet syklet de mot mållinjen de siste hundre meterne av en ufattelig lang sykkeltur.
Thor, Per Arne og Øyvind kunne ikke skjule gleden det var å ha overvunnet 11.368 kilometer på to hjul, fra Oslo gjennom Sverige, Tallinn, Russland og inn i Kina til Beijing.
- Det vil ta dager og uker før jeg helt klart kan fatte hva vi har vært med på i de tre og en halv måned siden 24. mai. Nå er vi i Beijing ved ekspedisjonens mål. Denne stunden vil jeg nyte, fortalte en veldig lykkelig Thor Haraldsen.
Nøkkelen til følgebilen ble overrakt kinesisk Røde Kors, som er en helt nystartet organisasjon i dette landet.
“Vi vil gjerne takke Rigmor Johnsen fra den norske ambassade for hennes bistand til å gjøre dette mulig. Vi vil også takke Mr. Bai og alle hans medarbeidere for deres enorme innsats før og under vår ekspedisjon.”
Turen har på ingen måte vært fri for problemer og konflikter. Faktisk har vi hatt en hel del interne stridigheter underveis. Stridens eple har primært vært fremferden. Det vil si på hvilket tidspunkt vi skulle ankomme Beijing. Da det viste seg at ruten var mye kortere enn først antatt, ønsket Øyvind og Per Arne å avkorte ekspedisjonen med to uker. Thor på sin side ønsket at hjemreisedatoen, som var satt til 12. september, skulle gjelde.
Det vil bli for innviklet å redegjøre for partenes argumenter, men til slutt fant vi et kompromiss og fastsatte datoen for ankomst Beijing til 5. september.
Øyvind og Per Arne vil hjem snarest mulig etter ekspedisjonens slutt. I den anledning vil deres avreise skje den 7. september. Thor, Anders og Kenneth blir i Beijing enda to dager og deres flyavgang er satt til 9. september.
Gutta er alle enige om at det har vært en helt fantastisk tur. At reisen har foregått på sykkel har gitt unike muligheter til intense og spennende opplevelser.
I månedsskifte februar-mars neste år vil NRK sende en 52 minutters dokumentar. På den måten kan alle våre følgesvenner som har besøkt web-sidene våre underveis, samt våre støttespillere og hele den norske befolkningen, ta del i alle de utrolige hendelser under ekspedisjonen fra Oslo til Beijing.

LINK til ekspeditionssite