PÅ CYKEL TIL KINA – Kapitalistiske kommunister


DAG 93: Inder – Ulanhot. Distanse: 120 km.
Snitt: 27,5 km/t. Effektiv sykkeltid: 4,20 timer.

At vi befinner oss i et kommunistisk land er utrolig vanskelig å forstå. For det er en heftig aktivitet med kjøp og salg overalt i byene. Gateselgere tilbyr alt fra stekt kylling til feiekoster, is og hvitløk. Butikkene overgår hverandre i store reklameskilt. På TV er det en strøm av såpereklamer, selv nyhetene er avbrutt av kommersielle budskaper. På gaten kjører de nyeste og største, japanske firehjulstrekkere og folk går rundt og prater i mobiltelefoner. Kommunistiske Kina virker langt mer kapitalistisk enn Norge!
Årsaken er de økonomiske reformer som Deng Xiaoping innledet på 70-tallet og som gradvis har introdusert markedselementer i økonomien. Men de politiske reformer, demokrati, selvstendig rettsvesen, ytringsfrihet m.m. lar som bekjent vente på seg.
Denne dag ble gutta velsignet med en veldig bra vei til Ulanhot. Kilometertelleren passerte de magiske 10.000 kilometer. Vi kjenner ennå ikke den eksakte distansen til Beijing, men vi vet allerede at ekspedisjonen ikke kommer opp i de 15.000 kilometerne vi trodde i begynnelsen. Det skyldes at de opplysninger Thor fikk fra myndighetene før starten ikke helt stemte med kartet.

LINK til ekspeditionssite