DR PRALER MED VORES BEDRIFTER


Første Nordpols-indslag til TVA
23. aug. 2012 14.32 Fra redaktionen

Iridiumantenne_smallDet er svært at sende levende billeder fra Nordpolen til DR Byen, men i torsdagens udgave af TV Avisen skulle det være muligt at se de første.

“Jeg tror det er et lille stykke tv-historie. For såvidt jeg ved er det aldrig sket før, at levende tv-billeder er blevet transmitteret til Danmark fra så høje breddegrader. Måske er der heller ingen anden broadcaster på globen, der har gennemført en sådan transmission. Det siger vores tekniske Iridium- satellittelefonleverandør i hvert fald,” fortæller journalist Martin Breum, som torsdag havde held med at overføre et færdigredigeret TV-indslag på 02.24 fra Nordpolen til DR Nyheders FTP-server i København.

Og derfor vil han også gerne sige tak til alle, der hjælper i DR.

“Kommunikation er lidt vanskelig herfra. Så er det skønt, når teknikere, omstillingsfolk og journalistkolleger er så gode til at bakke op,” skriver Martin Breum.

“Fotograf Kenneth Sorento har knoklet som et bæst hele natten med først at optage og siden redigere materiale på selve Nordpolen, hvor vi kun havde alt for kort tid nede på isen til interview og optagelser. Vi skulle dække 70 mennesker, der ruller sig i sneen, står på hovedet, bader mellem isflagerne og stiller op til gruppefoto – og som også skulle afæskes meninger til brug for både TV Avisen og den tv-dokumentar, vi samler sammen til undervejs,” skriver Martin Breum til DRinde.

“Vores svenske isbryder, Oden, mosede sig vej frem til selve Nordpolen et kvarter før midnat onsdag aften. Det var super godt at nå frem. Det ville være lidt ærgerligt at komme så langt, og så ikke ramme selve pletten!”

Martin Breum har uden problemer været igennem til P1Morgen og Orientering flere gange og en enkelt gang til Deadline per telefon  i løbet af de tre uger, Nordpolsekspeditionen har sejlet i Det Arktiske Ocean.
“Nyheder på tryk til dr.dk med fotos i lav opløsning er heller ikke nogen teknisk udfordring. For nogle dage siden lykkedes det desuden at få et færdigredigeret radioindslag på knap otte minutter hjem til Orientering fra en position bare 100 km syd for Nordpolen. Der begyndte vi at nære et lille håb om også at kunne sende levende billeder,” fortæller han.

“Men tv-filerne er jo mange gange større. Vi var langt fra sikre på, om vores Iridium-datalinje kunne klare trykket, men det er så heldigvis lykkedes. Det koster DR nogle penge, men det kan altså lade sig gøre – selv fra en isbryder i fuld, rystende, hakkende, gyngende og støjende gaddagung gennem polarisen. Vi arbejder i en stålcontainer med vindue oppe på fjerde dæk over vandlinjen med en Iridium-antenne på taget. Nogle gange når isbryderen drejer, skygger selve det ni-etager høje ‘hus’ midt på skibet for signalet. Det er de eneste tilfælde, hvor linjen er røget.”

Image taken by Björn Eriksson during the LOMROG III expedition