FILMER FRA HELIKOPTER MED ÅBEN DØR


22. august 2012-08-22
Position kl. 17.10: 89 grader nord, 74 grader øst.

Om få timer er vi fremme ved på Jordens nordligste punkt. Der skal vi producere et indslag til TV-Avisen og i den forbindelse havde vi brug for et flot startbillede som præsenterede isbryderen, Oden. Derfor var det vigtigt at komme op i helikopteren og flyve tæt forbi Oden imens den forcerede den kraftige arktiske havis. Men den slags er ikke helt lige til, for det kræver ekstra sikkerhedsforanstaltninger, når man skal filme med åben dør. Og det er tid, der går fra forskernes flyvetid.

Men jeg fik lov også selvom sigtbarheden var på grænsen af det tilladte for en helikopter. Den norske pilot, Arrild, spændte mig fast til kabinen i en klatresele og kameraet blev sikret med en rem. Så var det muligt at sidde med begge fødder ude på pontonen. Det giver nemlig det bedste udsyn og de mest optimale arbejdsbetingelser når man skal filme. Men hold da kæft hvor var det koldt på fingrene, selvom jeg havde kamerahandsker på!

Vi fik nogle super fede optagelser i kassen som du kan se i indslaget i TV-Avisen i morgen torsdag den 23. august.

I øvrigt blev forskernes flyvetid aflyst efter vi havde landet. Nu var sigtbarheden så ringe at helikopteren fik flyveforbud.

Se optagelserne her

Image taken by Björn Eriksson during the LOMROG III expedition