VIGTIGT BEVISMATERIALE FRA 3.500 METERS DYBDE


Stemningen var anspændt. Forskerne på agterdækket var tydeligvis meget nervøse da da et instrument som ligner en mellemting mellem skovlbladet på en gaffeltruck og et kraftigt metalnet blev hevet op fra 3.500 meters dybde. Det store spørgsmål var om det var lykkedes at få vigtige prøver fra grundfjeldet af undervandsbjergryggen Lomonosov. Prøver som skal bevise at Grønland hænger sammen med bjergryggen så Rigsfællesskabet har et stærkt kort på hånden når det skal argumentere for at Nordpolen skal være dansk.

_MG_0926_smallDa metalnettet dukkede op over vandet over midnat kunne vi alle se at der var fangst. Smilene bredte sig på ansigterne og lettelsen var stor.

Geologerne kastede sig med glubende appetit over de ca. 100 kg sten og mudder. De blev sorteret og låst inde i en container, for de er i bogstaveligste forstand deres vægt værd i guld.

 

 

 

FØRSTE RADIOINDSLAG SENDT FRA 89 GRADER NORD!

Hør med i aften på P1 Orientering fra kl. 16! Det lykkedes i andet forsøg at sende indslaget som Martin har lavet ombord og som jeg har finklippet. Der var ellers krise her til formiddag da det viste sig, at den første overførsel via Iridium-satellitforbindelsen var mislykket. Iridium er nemlig slet ikke konstrueret til andet end telefon og mailkontakt. Større filer med lyd er ikke det man normalt skal kunne sende via den smalle forbindelse som kan sammenlignes med en 128 modem fra midt halvfemserne! Men det lykkedes heldigvis i anden omgang. Sikkert fordi Oden tilfældigvis lå helt stille under overførslen.

Hvis vi når selveste Nordpolen (som ikke er nødvendigt af forskningsmæssige årsager) skal vi filme, klippe og sende et tv-indslag til TV-Avisen. Det bliver i så fald første gang i historien at det nogensinde er gjort. Men lad os nu se om vi overhovedet stopper ved Nordpolen (udelukkende for at få taget et gruppebillede) og om det så i det hele taget kan lykkes teknisk at sende en videofil hjem selv når den er stærkt komprimeret.

Radioifilen på 21 MB tog 26 minutter at sende hjem. Videofilen bliver ca. 6 gange så stor…