NU KOMMER VI TIL JORDENS NORDLIGSTE PUNKT


21. august 2012

Position kl. 21: 88 grader nord og 74 grader Øst.

Der bliver trænet i at stå på hovedet, hemmelige ønsker skrives på sten som skal kastes i havet og skilte med afstanden til ekspeditionsdeltagernes hjembyer bliver malet til ”the North Pole”. For nu er det besluttet: Vi skal til det nordligste punkt man kan komme på Jorden! Og så er det en polartradition, at man foretager sig noget sjovt, når man står lige der, hvor alle breddegrader mødes.

Det får Martin Breum og jeg dog slet ikke tid til. For ud over at filme til dokumentarprogrammet om Danmarks forsøg på at erobre Nordpolen, skal vi også producere et indslag til TV-Avisen. Det bliver det første indslag i historien, som klippes og sendes fra Jordens top. Hvis det altså vel at mærke lader sig gøre; For vi ved faktisk ikke om det teknisk set er muligt.
Det er jo aldrig gjort før. Båndbredden på Iridium-satellitter ”“ de eneste kommunikationssatellitter på disse breddegrader – er meget smal. Iridium er nemlig udelukkende beregnet til almindelige telefonsamtaler og korte mails. Men hvis det lykkes for os, så kan indslaget ses torsdag den 23. august i TV-Avisen.

Ekspeditionslederen har ellers indtil i dag ikke villet love os at slå en smut forbi 90 grader nord, for det geografiske punkt er fuldstændig uinteressant i forhold til den videnskabelige dokumentation, der skal til
for, at Rigsfællesskabet kan stille krav om at eje Nordpolen. Rent symbolsk har det at stille sig op med Dannebrog og det grønlandske flag på klodens top dog stor betydning. SÅ stor at en polarforsker for få år siden plantede det russiske flag på havbunden 4 km under det sted, hvor vi stiller op til fællesbillede. Russerne vil nemlig også eje Nordpolen. De opfatter rent faktisk Jordens nordligste punkt som en naturlig del af Rusland.